Keramičke fasete (viniri) – Šta treba da znate?

Keramičke fasete ili viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje prepoznatljiv i zastupljen, a koji predstavlja izuzetno dobro alternativno rješenje za nedostatak zuba. U pitanju je manje invanzivna metoda ugradnje zuba, u odnosu na bezmetalne krune za zube.

Potrebna je preparacija zubne gleđi, uz pomoć zubotehničke laboratorije. Keramička ljuspica koja se dobija, debljine je 1 mm, a potom se ona cementira trajno za zub. Zahvaljujući keramičkim fasetama moguće je u potpunosti promijeniti osmijeh.

before2 after2

Glavni razlog zbog kog se pacijenti odlučuju za keramičke fasete u odnosu na keramičke krunice je taj što se zubi u tom slučaju manje bruše i oštećuju. Kod izrazito žutih zuba, tatraciklinskih, prebojenih, može se uspješno promijeniti boja, ali i položaj i oblik zuba, kao i zatvaranje dijastema.

Kod većih promjena položaja i oblika zuba nije moguće to odraditi sa keramičkim fasetama. U tim slučajevima se predlažu bezmetalne keramičke krunice. Treba napomenuti da su fasete ustvari jako tanke keramičke ljuspice i treba voditi računa da ne dođe do pucanja. Nikako se ne savjetuje grickanje tvrdih i žilavih stvari, kako ne bi došlo do pucanja.

Savremena tehnologija, ali i savremena stomatologija donijele su brojne promjene, a dvadeseti vijek je umnogome pospješio napredak kada je u pitanju ugradnja novih, ali i ispravljanje starih zuba. Viniri, veniri ili fasete su dio tog nasljeđa, a predstavljaju tanke navlake koje se prave da bi se nadoknadili izgubljeni dijelovi zuba.